Overbevissing van de Oceanen

Veel dieren in de oceanen om ons heen worden met uitsterven bedreigt door overbevissing. Met varende visfabrieken scheppen we in no-time alle oceanen leeg en dat is toch niet helemaal de bedoeling.  Als we in dit tempo door zouden gaan dan zijn de oceanen in 2050 geheel leeggevist. De Noren en Japanners blijven ongegeneerd op walvissen jagen, zogenaamd voor wetenschappelijk onderzoek en de Chinezen betalen een vermogen voor een kommetje haaienvinnensoep waardoor er een zeer lucratieve handel in haaienvinnen is ontstaan met alle gevolgen van dien. En dan is er natuurlijk nog de gewone visserij die met enorme sleepnetten de hele zeebodem omwoelen en zo al het nog aanwezige koraal vernielen. Een groot deel van de vangst is bijvangst en dus niet gewenst. Deze bijvangst wordt uiteindelijk weer over boort gezet maar veel dieren overleven dit avontuur natuurlijk niet. Een ander groot probleem zijn de nylon visnetten die vaak achter blijven in zee en op die manier ook weer de nodige schade aanrichten. Allerlei zeedieren raken hierin verstrikt en sterven zo een langzame en gruwelijke dood.

 

Ook de `Plastic Soup´ is een enorm probleem aan het worden. De mens produceert al jaren verschrikkelijk veel plastic en een groot deel daarvan beland als afval in zee. Het gevolg hiervan is dat er allerlei zeedieren verstrikt komen te zitten in ronddrijvende stukken plastic. Ook zien veel zeevogels en vissen plastic deeltjes aan voor voedsel en eten het op. Het materiaal hoopt zich op in hun maag en uiteindelijk sterven ook deze dieren aan de gevolgen hiervan. Gelukkig komen er steeds meer initiatieven om de stranden en de zee plastic vrij te maken. Het is echter al twee voor twaalf dus noodzakelijk dat er ook hierbij nu grote stappen worden gemaakt willen onze kinderen en kleinkinderen nog van de oceanen en alles wat daarin leeft kunnen genieten.   

Haaievinnensoep

Animal Care International (ACI)

 In China wordt een kopje haaievinnensoep al honderden jaren als een delicatessen gezien. Ook worden er bepaalde geneeskrachtige waarden aan toegekend. Zo zou degene die de soep eet de kracht en energie van de haai krijgen. In Costa Rica is de soep een gelieft middel tegen kanker wat echter nooit bewezen is. Kortom, dit alles is gewoon weer een broodje aap verhaal. Sterker nog, uit recent onderzoek blijkt dat haaienvinnensoep helemaal niet zo gezond is als altijd wordt beweerd. Dus wij zouden iedereen met klem willen aanraden om NOOIT een kom haaienvinnensoep te bestellen. Bedenk dat wanneer de haaien worden gevangen zij levend ontdaan worden van hun vinnen en vervolgens weer terug in zee worden gegooid. Ze kunnen dan niet meer zwemmen, zinken naar de bodem en gaan daar een verschrikkelijke dood tegemoet, en dat allemaal voor een kommetje soep. Dit moet zo snel mogelijk stoppen. Dus nogmaals eet NOOIT haaienvinnensoep zodat wij en ons nageslacht nog heel lang van deze prachtige dieren kunnen blijven genieten.         

World day for the end of Fishing

Ieder jaar, op de laatste zaterdag van maart is het World Day for the End of Fishing (Wo DEF). Dit is een heel bijzondere dag voor iedereen die onze oceanen en alles wat daarin leeft een warm hart toedraagt. Er wordt dan namelijk wereldwijd stilgestaan bij het trieste feit dat de mensheid in een onvoorstelbaar rap tempo de wereldzeen aan het leegvissen is.

 

Op deze speciale dag worden er overal ter wereld allerlei evenementen georganiseerd om het grote publiek te laten inzien dat we het roer definitief moeten omgooien door minder en duurzamer te gaan vissen zodat al het leven in de oceanen zich weer optimaal kan herstellen.  Dit herstel is hart nodig want als we in dit huidige tempo doorgaan met het bevissen van onze wereldzeeën zijn die binnen nu en vijftig jaar compleet leeg gevist.

 

Wil je meer weten over de organisatie die achter dit initiatief zit klik dan hier (of op het plaatje) om naar de website te gaan en check waar en wanneer er allemaal gedemonstreerd wordt.   

De documentaire Blackfish uit 2013 gaat over het trieste leven van verschillende Orka's die enkel en alleen om commerciële redenen hun leven lang in kleine bassins gevangen worden gehouden en gedwongen worden om kunstjes te vertonen voor de mens.  Het houden van dolfijnen en orka's door zeezoogdierenparken stuit op steeds meer verzet. China is echter een uitzondering op deze regel. In dit Aziatische land neemt het aantal orka's in gevangenschap de laatste jaren juist erg snel toe. Chinezen krijgen namelijk steeds meer te besteden en zoeken daarom naar allerlei nieuwe vormen van vermaak en daar is het bezoek aan een zeezoogdierenpark er helaas een van.  De documentaire laat zien dat sommige dieren na jarenlange opsluiting teneinde raad hun kwelgeesten te lijf gaan. In sommige gevallen plegen orka's zelfs zelfmoord om maar aan hun miserabel bestaan in gevangenschap te kunnen ontsnappen.    

De Walvisvangst

Animal Care International (ACI)

Met de walvisvangst is het al niet veel beter gesteld. Ook deze majestueuze dieren worden met grote regelmaat bejaagt en gedood. Dit gebeurt met een harpoen die van afstand in het lichaam van de vinvis geschoten wordt waardoor de dieren geen schijn van kans meer hebben om weg te komen. Hoewel de jacht op walvissen al jaren geleden verboden werd gaat men er toch gewoon mee door. Japan is hierin de grote koploper. Onder de noemer Wetenschappelijk Onderzoek doden de Japanners nog steeds honderden vinvissen en tientallen potvissen per jaar, op de voet gevolgd door Noorwegen en IJsland. Ook hier dient zo snel mogelijk een einde aan te komen willen we deze dieren voor de toekomst kunnen behouden. Het blijft echter nauwelijks voor te stellen dat dit ook echt bewaarheid zal worden, hoe graag we dit ook zouden willen. Om maar een voorbeeld te noemen, IJsland heeft vorig jaar (2018) aangekondigd (na een pauze van twee jaar) weer op vinvissen te zullen gaan jagen. De reden van deze tijdelijke stop was dat het walvisvlees niet meer voldeed aan de strenge Japanse voedseleisen. Verreweg het grootste deel van het IJslandse walvisvlees wordt namelijk geëxporteerd naar Japan waar het vlees een delicatesse is. De gewone vinvis is bovendien in 2008 al als bedreigde diersoort uitgeroepen maar ook dat weerhoud de IJslanders er niet van gewoond door te gaan met deze kwalijke praktijken. 

 

Al in 1986 is het zogenaamde Internationale Moratorium uitgeroepen, een soort verdrag dat landen verbied nog langer op walvissen te jagen voor commerciële doeleinden. IJsland en Noorwegen gaan echter gewoon door met het jagen op walvissen omdat deze twee landen tegen dit verbod zijn, verder trekken ze zich overigens ook weinig van andere regelgeving op dit gebied aan. Maar er zijn gelukkig ook nog positieve zaken te melden. Voor het eerst sinds 17 jaar blijven de schepen van IJsland dit jaar (2019) aan de ketting. Dit heeft alles te maken met de slechtere economische situatie in exportland Japan en de strengere voedseleisen die het land stelt. Geweldig nieuws zou je denken maar de keerzijde van de medaille is dat Japan dit jaar (2019) juist heeft besloten na 30 jaar weer met commerciële walvisvaart te gaan beginnen. En zo zal het helaas nog wel even duren voordat er daadwerkelijk een einde zal komen op de wereldwijde walvisjacht.     

    

Dolfinarium Harderwijk

Animal Care International (ACI)

Het Dolfinarium in Harderwijk bestaat al sinds 1965 en is met stip het grootste zeezoogdierenpark van Europa. Op dit ogenblik (2019) verblijven er naar schatting nog zo`n 32 dolfijnen. Verder heeft het Dolfinarium nog een aantal Bruinvissen, Zeehonden, Walrussen, Steller-zeeleeuwen en Californisch-zeeleeuwen. Al met al best een hoop dieren dus die dagelijks misbruikt worden om ons mensen te vermaken. Dolfijnen zijn erg intelligente dieren en zij weten dus ook heel goed dat ze in gevangenschap leven (tenzij ze in het Dolfinarium zijn geboren natuurlijk). Kortom, deze dieren horen hun leven niet in gevangenschap door te brengen voor ons plezier. Deze dieren horen thuis in de oceaan waar ze in groepsverband kunnen jagen en spelen. Dolfijnen en Bruinvissen (ook een soort dolfijn) zijn erg sociaal en leggen daarom ook vaak grote afstanden af om zo soortgenoten te ontmoeten. Een groep dolfijnen kan op een gegeven moment wel uit 1000 dieren bestaan. Het is dus wel duidelijk dat ACI er voor pleit dat het Dolfinarium zo snel mogelijk zijn deuren sluit en de dolfijnen hun vrijheid (terug) geeft. Wilt u  ook iets doen voor de dolfijnen in Dolfinarium Harderwijk dan kan dat. Stichting Bite Back organiseert 1 keer per maand een stil protest voor de ingang van het Dolfinarium om op die manier te eisen dat de Dolfijnen hun vrijheid weer terug krijgen, Check hun evenementenagenda voor de juiste data om je aan te sluiten. Tot slot nog even een tip. Bekijk ook eens de film Blackfish uit 2013. Deze korte documentaire geeft een kijkje achter de schermen van Seaworld in Amerika en toont het trieste bestaan van de orca´s in hun jarenlange gevangenschap.   

EMPTY THE TANKS

Elk jaar op 9 mei wordt er wereldwijd stilgestaan bij het in gevangenschap houden van dolfijnen en orka's die de mensen vermaken met hun kunstjes in dolfinaria over de hele wereld. De organisatie die hierachter zit, emptythetanks.org, zet zich al jarenlang in voor schonere oceanen en het bevrijden van dolfijnen en orka's die in gevangenschap leven. Op dit moment zitten er wereldwijd nog ongeveer 3000 dolfijnen gevangen voor ons vermaak. Een van de grootste en bekendste attractieparken is ongetwijfeld de Amerikaanse keten van zeezoogdierenparken Sea World. De laatste jaren doet dit bedrijf, dat meerdere parken in de VS exploiteert, echter ook erg zijn best om dieren weer terug te plaatsen in hun natuurlijke habitat waar ze thuis horen, de oceaan.  Al met al is het op geen enkele manier goed te praten deze intelligente en sociale dieren voor ons plezier van hun vrijheid te beroven. Bezoek daarom nooit een zeezoogdierenpark, het voegt niets toe, het is ook niet educatief, het is enkel leedvermaak. Laat deze en andere dieren nou eens met rust, zij kunnen heel goed voor zichzelf zorgen en hebben onze (goedbedoelde hulp) helemaal niet nodig.    

documentaire sea the truth

Bekijk hieronder de documentaire Sea The Truth van de Nicolaas G. Pierson Foundation. Hierin wordt ons een zeer realistisch beeld geschetst van hoe het er op dit ogenblik voorstaat met de flora en fauna van de oceanen. Als we op deze voet verder gaan met vissen en geen drastische maatregelen nemen om overbevissing te voorkomen zullen in het jaar 2048 alle oceanen zijn leeggevist.

Documentaire Sea The Truth over de `teloorgang´ van de wereldzeeën. Willen we nog lang kunnen genieten van al het moois dat de oceanen ons te bieden hebben dan moeten we nu actie ondernemen. Time is running out. Denk bijvoorbeeld aan de plastic soep waarmee we de oceanen vervuilen. Allerlei grote en kleinere zeedieren raken hierin verstrikt en sterven op die manier vaak een gruwelijke dood. Ook de overbevissing is erg zorgwekkend. De wereld raakt steeds dichter bevolkt en al die mensen moeten toch gevoed worden. We moeten andere manieren zoeken om een goede balans te vinden waardoor het leven in zee niet te veel schade oploopt. Heel langzaam komt het besef dat we een andere weg in moeten slaan maar of dat het tij nog zal kunnen keren is nog maar zeer de vraag.  

CANADA STEMT VOOR HISTORISCHE WET

Het Canadese parlement heeft in juni 2019 een historische wet aangenomen in het voordeel van de dieren. Men heeft op die dag namelijk besloten om een eind te maken aan het houden van Dolfijnen, Orka's en walvisachtigen. Men begint nu eindelijk in te zien dat Dolfijnen en andere walvisachtigen niet gehouden mogen worden ter vermaak van de mens.  Wie in overtreding is door deze dieren toch te huisvesten kan rekenen op zeer hoge boetes tot wel 200.000 dollar per geval. Men schat dat er nu nog meer dan 19 soorten walvisachtigen wereldwijd in gevangenschap leven. Diverse actie en milieugroeperingen hebben jarenlang strijd gevoerd om dit uiteindelijk voor elkaar te krijgen. De enige uitzonderingsgevallen zullen betrekking hebben op gevallen waarin walvisachtigen gewond raken of bij revalidatie c.q. onderzoeksprocessen.   

save the oceans

Animal Care International (ACI)  |  SAVE THE OCEONS
SAVE THE OCEANS