Dierenleed in de Toeristenindustrie

Het lijkt allemaal zo onschuldig. Een ritje op de rug van een olifant, op de foto met een schattig jong aapje, een selfie met een tijger of een uitstapje naar een dolfijnen/orka show. Leuk voor de kinderen (en hun ouders) maar achter al dit vermaak gaat vaak een hoop ellende schuil wat we nooit te zien krijgen. Nog steeds worden er veel dieren schaamteloos misbruikt met maar een enkel doel en dat is om de argeloze toerist maar zoveel mogelijk geld uit de zak te kloppen. We zouden onszelf eens wat vaker af moeten vragen wie hier nu uiteindelijk beter van wordt. Het zal dan al vrij snel duidelijk worden dat de dieren waar het om gaat altijd de grote verliezers zijn. 

 

Wij van ACI vinden dat zoiets in deze tijd niet meer zou mogen kunnen. Het welzijn van de dieren moet ten alle tijden gerespecteerd worden en op de eerste plaats staan maar dat is helaas in een hoop landen nog steeds niet het geval. Wij zullen ons daarom, op allerlei manieren,  blijven inzetten om het uitbuiten van dieren wereldwijd te bestrijden.        

olifanten

Olifanten zijn zeer geliefd bij veel toeristen. Veel Aziatische vakantiebestemmingen bieden dan ook schaamteloos allerlei excursies aan met deze majestueuze dieren in de hoofdrol. Maar het leed wat achter veel van dit soort onschuldig ogende attracties schuil gaat is vaak met geen pen te beschrijven. Met name in Thailand werkt men nog zeer regelmatig met olifanten in de toeristenindustrie. Dat dit erg lucratief is blijkt wel uit het feit dat er jaarlijks miljoenen dollars omgaan in deze branche.

 

De olifantjes worden vaak al op heel jonge leeftijd bij hun moeder weggehaald, wat op zich al een zeer traumatische ervaring is. Daarna volgt er een periode van training. De`´spirit´´van het dier wordt met harde hand gebroken zodat hij/zij alleen nog maar bevelen van zijn/haar begeleider opvolgt. De olifanten worden vervolgens ingezet voor ritjes met toeristen maar je kunt ook olifanten  wassen in de rivier of gaan kijken naar een voetbalwedstrijd met olifanten of gewoon olifanten voeren, zolang er maar geld mee te verdienen valt is er eigenlijk van alles mogelijk.

Animal Care International (ACI) | Misstanden in de toeristenindustrie
Foto ACI - Misstanden in de toeristenindustrie

Olifantenritjes

Animal Care International (ACI)

Met name in Thailand waar het toerisme vandaag de dag booming business is worden olifanten nog regelmatig ingezet in de toeristenindustrie.

Ezeltje Rijden

Animal Care International (ACI)

Op het Griekse eiland Santorini worden tot op de dag van vandaag nog steeds ezelritjes gemaakt. De dieren moeten in de hitte toeristen de berg op brengen.  

Dolfijnenshows

Animal Care International (ACI)

Dolfinarium Harderwijk is in Nederland  het enige zeezoogdierenpark dat dolfijnenshows aanbied, maar het is wel het grootste van heel Europa .


Verschillende landen hebben hun zaakjes wat betreft dierenwelzijn redelijk op orde maar er zijn helaas ook nog steeds een hoop landen waar nog veel te verbeteren is op dit gebied. Hieronder vind je twee lijstjes. Het ene met landen die het redelijk goed doen en het andere met landen waar nog wel het een en ander verbeterd zou kunnen worden als het om dierenwelzijn gaat.

 

Nederland staat in het rechter lijstje op de 10de plek. Niet zo best voor een land dat zelfs een politieke partij voor dieren heeft namelijk, de Partij voor de Dieren. Wat hieraan ten grondslag ligt is onder andere de slechte situatie van vee in de bio-industrie. De erbarmelijke omstandigheden waarin kippen, konijnen, varkens en kistkalveren voor de vlees consumptie gehouden en om het leven gebracht worden. Maar ook de vele duizenden nertsen die nog steeds voor de bonthandel gefokt worden. De huiden van deze schattige beestjes worden voornamelijk naar China en Rusland geëxporteerd. Verder zijn deze lijstjes gebaseerd op waarnemingen van collega-organisaties en op de talloze berichten op sociaal media en het internet. 

Landen waar dierenwelzijn tegenwoordig redelijk geregeld is

Landen waar Dierenwelzijn nog steeds niet optimaal geregeld is


1.  Zweden                                    6.  Nieuw Zeeland

2.  Denemarken                            7.  Mongolië                  

3.  Engeland                                 8.  Tsjechië                   

4.  Costa Rica                               9.  Luxemburg        

5.  Duitsland                              10.  Kroatië         

1.  China                                  6.  Italië

2.  Vietnam                             7.  België 

3.  Spanje                               8.  Roemenië 

4.  Egypte                               9.  Bulgarije

5.  Mexico                            10.  Nederland 


tijgers

Tegenwoordig zijn selfies met dieren erg populair en willen veel mensen graag op de foto met een tijger, een schattig aapje, een jonge luiaard of een slang om je nek maar achter deze industrie gaat een hoop dierenleed schuil waar de toeristen meestal geen idee van hebben. Een ding is heel duidelijk, het draait allemaal om geld en de dieren zijn daar weer de dupe van. Dus laat je niet verleiden, ga niet op de foto met dieren, hoe schattig ze er ook uit mogen zien.

 

Enkele jaren geleden zijn de 147 tijgers uit de beruchte Tijgertempel in Kanchanaburi Thailand, na een lang juridische conflict met de Wildlife Friends Foundation eindelijk overgeplaatst naar een tijdelijke opvang. De monniken van de tempel zijn absoluut niet blij met dit hele gebeuren. Er kwamen dagelijks namelijk hele busladingen toeristen op af en op die manier hebben zij naar schatting zo`n 3 miljoen dollar per jaar binnen geharkt met deze `top attractie´. Alleen de entree bedroeg al een kleine 100 euro.

 

De tijgers worden al op zeer jonge leeftijd bij de moeder weggehaald om ze op die manier tam te krijgen terwijl de jonge welpjes in het wild wel anderhalf jaar bij hun moeder blijven. Deze tak van sport is echter zo lucratief dat er inmiddels al weer nieuwe Tijger-attracties zijn bijgekomen waar naïeve toeristen nog steeds op de foto kunnen met een Siberische tijger en nu zelfs ook al met een Cheeta. Dit is pure dierenmishandeling en moet zo snel mogelijk stoppen. Mensen moeten vooraf bedenken dat deze dieren er geen enkel belang bij hebben en dat we ze gewoon met rust moeten laten in plaats van ze op te sluiten en er geld aan te verdienen.    

Animal Care International (ACI)
Foute selfies

Wat kun je zelf doen om dierenwelzijn tijdens je vakantie te verbeteren

  •  Ga nooit op de foto voor een selfie met dieren die daartoe gedwongen worden.
  •  Laat je niet verleiden tot het maken van een ritje op een olifant en bezoek ook geen olifanten shows.
  •  Ga niet zwemmen met dolfijnen, ook dit zijn wilde dieren die we gewoon met rust moeten laten. 
  •  Sla een bezoek aan de krokodillenfarm en snakefarm over.
  •  Neem geen opgezette dieren, huiden, riemen of andere dierlijke producten mee naar huis.
  •  Vermijd simpelweg elke vorm van amusement waarbij dieren betrokken zijn. 
  •  Schakel waar mogelijk de lokale dierenwelzijnsorganisatie´s in voor hulpbehoevende dieren.   
Animal Care International (ACI)