de Galberen van ZUID-OOST Azië

Het aftappen van gal bij levende beren in zuidoost Azië is waarschijnlijk een van de wreedste vormen van dierenmishandeling die er bestaat. Het gaat hier in alle gevallen om de Aziatische zwarte beer. Deze wrede martelpraktijken geschieden dan ook uitsluitend in diverse landen in zuidoost Azië. Het aftappen van het berengal is voor de beren een zeer pijnlijke gebeurtenis die 1 tot 2 keer per dag plaats vind. Galbeerboerderijen zijn vandaag de dag (2019) nog steeds operationeel in landen als China, Zuid Korea, Vietnam, Laos en Myanmar. Wel hebben Laos en Vietnam, onder toenemende druk van verschillende dierenwelzijnsorganisaties, eerder al toegezegd binnen enkele jaren alle galbeerfarms te zullen sluiten. En zelfs in China gaan al op hoog niveau voorzichtig stemmen op om alle gal- boerderijen in de nabije toekomst te sluiten. We zijn dus op de goede weg maar zijn er nog lang niet. 

Animal Care International
Het aftappen van het gal bij het slachtoffer.

Berengal wordt voornamelijk in de Chinese geneeskunde gebruikt, er is echter nooit bewezen dat het ook daadwerkelijk enige geneeskrachtige werking zou hebben. Het is meer een soort statussymbool, rijken chinezen gaan er prat op dat zij het kunnen betalen en geloven dan ook heilig in de heilzame werking van dit kostbare goedje. 

Voor de beren zelf is dit een verschrikkelijke martelgang die zij de rest van hun leven zullen moeten ondergaan. Zij zitten opgesloten in zulke krappe kooien dat ze zich slechts met de grootste moeite kunnen omkeren. Ze krijgen na verloop van tijd allerlei infecties, hun tanden breken af doordat ze in de tralies van hun kooi bijten. Ook zijn ze vaak mentaal volledig gebroken. En alsof dat nog niet genoeg is spuiten de `verzorgers´ de beren ook nog eens vol met antibiotica en verdovende middelen om ze vooral maar rustig te houden. Zij zijn alleen maar geïnteresseerd in het geld wat ze verdienen en niet in het welzijn van hun `melkkoe´.  

 

Er zijn zelfs gevallen bekent dat beren de ellende die ze dagelijks, jaar in jaar uit moeten doorstaan niet meer aankunnen en om die reden zichzelf van het leven beroven. In 2011 is in China volgens de berichten een moederbeer uit haar kooi gebroken nadat zij haar haar jong hoorde gillen van de pijn toen zijn buik werd doorboord om gal af te tappen. De bewakers sloegen op de vlucht toen de moederbeer aan kwam rennen. Toen haar duidelijk werd dat zij haar jong niet meer kon redden heeft ze haar jong door de tralies heen geknuffeld en daarna gewurgd. Na deze wanhoopsdaad rende ze zelf hard met haar kop tegen een muur waarna ze overleed. Dit voorval illustreert maar weer eens duidelijk hoe hoog de nood bij deze dieren is en hoe wreed de mens soms kan zijn, puur voor zijn eigen gewin.      

Animal Care International
De uitzichtloze en wrede situatie waarin deze dieren jarenlang moeten doorbrengen.

Hier gaat het dan uiteindelijk allemaal om. Dit soort kleine flesjes 100% zuiver berengal hebben ook anno 2019 nog steeds gretig aftrek bij veel rijke Aziaten. In 2017 heeft de Vietnamese regering met dierenwelzijnsorganisatie Animals Asia afgesproken per 2022 de resterende 1000 galberen in het land te bevrijden en te stoppen met de productie van berengal. Zuid Korea heeft inmiddels alle galberen laten steriliseren om verdere uitbreiding van deze problematiek te stoppen. Ook in de Democratische Volksrepubliek Laos zijn nog diversen galfarms actief, voornamelijk bij de grens met China.    

Er zijn verschillende partijen die zich met hart en ziel inzetten om zoveel mogelijk galberen te bevrijden. Dierenwelzijnsorganisatie Animals Asia voert al sinds jaar en dag strijd tegen deze verschrikkelijke vorm van dierenmishandeling. Dit kwaad moet zo snel mogelijk de wereld uitgeholpen worden. Om dat doel te bereiken werken Stichting Save the Moonbears, Stichting Viervoeters en het in Thailand gevestigde Wildlife Friends Foundation Thailand  allemaal samen om de beren te redden uit hun penibele situatie waarin ze momenteel nog verkeren. Verder hebben deze organisaties vaak korte lijntjes met overheidsinstanties in de verschillende landen waardoor zaken vaak sneller geregeld kunnen worden. 

Video van Dierenwelzijnsorganisatie Animals Asia in samenwerking met Stichting Moonbear.